Buksebleier er ikke luksus Erna!

Av Markus C. Løveid

Denne regjeringen har bestemt seg for å ramme tilbudet til små og svake pasientgrupper. Flere år på rad foreslår regjeringen tiltak som rammer livskvaliteten til pasienter som sliter. 

Vi som er Bandagister tilbyr kronisk syke personlig rådgivning om bruk av medisinsk utstyr. Dette for å sikre at pasienten får utstyr som passer til den enkelte sin kropp og at pasienten bruker utstyret riktig. Vi vet at vår innsats forebygger komplikasjoner, øker pasientens sikkerhet og livskvalitet og sparer samfunnet for betydelige beløp.

Men regjeringen synes det er for mange syke som får et for godt tilbud:

«Innenfor området inkontinens foreslås det en reduksjon av avansen for bleiebukser fra 37 til 25 pst., samt en reduksjon i nettoprisen, som er anslått å gi en innsparing på om lag 30mill. kroner. Forbruket av disse produktene har økt mye. Det er behov for å dempe insentivet for utlevering av dyrere bleier enn nødvendig fra utleverer.»

Regjeringen truer gratis helsetilbud

Bandagistene kan gi denne gratis bistanden fordi vi har hatt en nesten akseptabel avanse på det utstyret vi formidler via «blå resept.» Men nå holder regjeringen på å rive grunnlaget bort under dette gratis helsetilbudet. År etter år har avansen på slikt utstyr blitt redusert og nå foregår deler av denne formidlingen med tap.

Buksebleier er ikke luksus Erna

Pasienter med tung urinlekkasje bruker buksebleier. Jeg tror vi er enig i at buksebleier IKKE er luksus. Buksebleier er blitt så populært fordi de er diskret, enkel og funksjonell i bruk. De kan gå ut uten at den synes!! Vi lever i 2018. Prøv å si til småbarnsforeldre at de skal kutte ut up&go bleier til fordel for de gamle T-bleiene. Da hadde det blitt ramaskrik.

Nå ber regjeringen i praksis voksne, ofte eldre, pasienter om å kutte ut buksebleiene og gå over til 20 år gammelt utstyr.

Regjeringen kveler tilbudet til pasientene

Det blir for dyrt for bandagistene å lagerføre alle typer buksebleier,  noe som medfører at tilgjengeligheten for brukeren blir dårligere.

I DAG SÅ leverer vi denne type produkter i snitt en gang pr. mnd. hjem til bruker kostnadsfritt. Dette må det bli slutt på, vi må levere forbruk for 3 mnd. av gangen (slik det står på resepten). Utfordringen for bruker er jo da lagring og vi må nok også be kunden å betale frakt, eller så må bruker og/eller hjemmesykepleien hente selv, slik det var for 30 år siden.

Arbeidsplasser trues

Resultatet av dette kan i praksis også bli at arbeidsplasser for kvinner ute i distriktene forsvinner. For med uforsvarlig avanse kan vi ikke holde tilbudet vi gir i dag oppe. Regjeringen saboterer et nyttig og forebyggende helsetilbud.

Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen (t.h) og kulturminister Trine Skei Grande (t.v)  møtes til budsjettkonferanse på Statsministerens kontor onsdags morgen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen (t.h) og kulturminister Trine Skei Grande (t.v) møtes til budsjettkonferanse på Statsministerens kontor onsdags morgen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Copyright © 2019 Bandagistkjeden AS. All rights reserved.