Praten som sparer Staten

Av Markus C. Løveid

Bandagister statenNår du får en diagnose som krever bruk av medisinsk utstyr daglig, må det brukes riktig.

For noen av oss, eller våre nærmeste, blir hverdagen plutselig mye mer utfordrende enn vi hadde tenkt oss. Legen har fortalt deg at du har fått en diagnose som krever bruk av medisinsk utstyr og ulike hjelpemidler hver eneste dag – en begrenset periode – eller resten av livet. Legen gir deg en kort innføring og er du heldig får du også en samtale med en erfaren stomisykepleier, men det hører dessverre til unntakene på norske sykehus. Så der står du med en resept i hånda og lurer på hva i all verden du skal gjøre nå.

Hvem kan hjelpe deg?

For det er mange du kan gå til eller sende resepten til. Kanskje til et apotek på nettet som også selger mobiltelefoner, datamaskiner, kjøleskap og komfyrer – eller maling fra et lager i en mørk bakgate?

Eller til det lokale apoteket, men der visste de ikke så mye som stomi og det virket ikke som om de hadde så god tid, eller kanskje til en bandagist? For du har hørt at bandagistene er helserådgivere som virkelig bruker tid på den enkelte pasient; om du skal tro din venn Arne.

Du valgte å gå til en bandagist

Så du gikk til bandagisten, ble møtt med et vennlig smil og invitert inn på et hyggelig samtalerom. Der fikk du god tid og gode svar på alle de «dumme» spørsmåla du satt med da du fikk resepten i hånda. I tillegg fikk du hjelp til å finne riktig utstyr som passet til kroppen din og praktiske tips om hvordan det skal brukes. Etter som månedene gikk, og stomien din utviklet seg, fikk du god hjelp og støtte slik at utstyret alltid passet din kropp. Når det var noe du lurte på var det bare å ringe, eller stikke innom, så fikk du gode praktiske råd og omsorg i en krevende livssituasjon. Ja, det hendte til og med at bandagisten kom innom deg når hun var ute på tur for å levere utstyr hjem til sine kunder.

Vi som er bandagister er stolte av den jobben vi gjør for kronisk syke. Vi vet at den forebygger komplikasjoner og sparer Staten for millionbeløp hvert eneste år. Men Regjeringen, Stortinget og Staten tenker ikke langsiktig. De saboterer nå aktivt den gratis rådgivninga vi har gitt til kronisk syke. For Staten skal spare penger og da slår den korttenkte delen av hjernen inn og overtar styringa. En korttenkt innsparing som kan straffe seg brutalt i den andre enden – når dyre komplikasjoner oppstår og livskvaliteten reduseres for pasientene.

Vi vet at vår prat med pasientene sparer Staten for store beløp hvert eneste år. I tillegg er samtalen et viktig tiltak for å sikre livskvaliteten i en utfordrende ny situasjon. Vi håper derfor at Regjeringen, Stortinget og Staten legger til rette for at slik tett oppfølging av kronisk syke kan fortsette. For den er lønnsom for alle parter – og god politikk!

Copyright © 2019 Bandagistkjeden AS. All rights reserved.