Ga bort brystproteser på Cuba

Av Bandakjeden AS

Daglig leder ved Helsebutikken på Nordstrand, Trine Nordli, reiste til Cuba. Den reisen utnyttet hun godt og overleverte brukte brystproteser til kvinner der.

– Ved å få en protese opplever de at de får tilbake sin kvinnelighet, forteller Trine Nordli. 

Sammen med mannen sin Øyvind Nordli og et vennepar reiste hun på ferietur til Cuba. Turen utnyttet hun til å overlevere 40 brukte brystproteser. Proteser kunder har levert tilbake i butikken over en lang periode.

I mer enn 30 år har Helsebutikken på Nordstrand drevet salg og rådgivning innen helsekost, de siste 28 år under Trine Nordlis ledelse. Kompetansen innenfor blåreseptvarer og helseartikler ivaretas gjennom medlemskap i Bandagistkjeden.

På kveldstid satt folk utenfor husene og spilte brettspill. 

Brystproteser er mangelvare

Idéen fikk hun av en bekjent som har stomi. Han hadde vært på Cuba et par ganger og tok med seg stomiutstyr som hadde gått ut på dato, det ble meget godt mottatt.

  Jeg sendte mail til de tre vi skulle bo hos privat og den ene av dem, Carlota, viste stor interesse for det, forteller Trine Nordli.

– Men hvordan ser de ut? spurte de.

De hadde aldri sette en brystprotese før. Brystproteser er mangelvare på Cuba. Det er dyrt og brystopererte kvinner prioriteres ikke.

– De må bestille brystproteser fra USA, det koster 1000 kroner pr. protese. En cubaner tjener ca. 120 kroner i måneden. Mange kvinner jobber ikke og da sier det seg selv at de ikke kan prioritere dette, forteller Nordli.

Trine Nordli Helsebutikken Nordtrand

Trine Nordli reiste på en privat tur til Cuba og tok med seg 40 brukte brystproteser.  På den måten sørget hun for at kvinner fikk tilbake sin kvinnelighet.

Ble overlevert privat

De 40 brystprotesene i ulike størrelser ble pakket i to kofferter, alle var av god kvalitet til tross for at de var brukte. De brystopererte kvinnene på Cuba bruker ofte filler og vatt som de stapper inn i BHen. Alternativet ble derfor svært kjærkomment for kvinnene der.

– Koffertene veide tilsammen 46 kg. Vi var veldig redde for at de skulle ta de i tollen når vi kom inn til Cuba, men det gikk veldig greit.

På grunn av korrupsjonen i Cuba valgte de å ikke levere brystprotesene til et offentlig sykehus, men til en privatperson der de bodde.

– Hadde vi levert dem på et sykehus, ville de solgt protesene til egen fortjeneste, sier Trine Nordli.

Viste stor takknemlighet

Det ble deres husvert Carlota, i byen Trinidad, som fikk overlevert brystprotesene. På ettermiddagen tok hun dem med seg til søsteren sin Miriam, som hadde hatt brystkreft. Hun skulle fordele dem videre.

– Allerede på morgenen dagen etter gikk det rykter om at vi hadde brystproteser med oss. Fire kvinner kom og banket på døren der vi bodde, da formidlet vi stedet der de var plassert.

Miriam la alle brystprotesene utover sengen sin og etter bare en dag var alle brystprotesene gitt videre til damer som trengte dem.

– Hvordan syntes hun det var å formidle brystprotesene?

– Hun syntes det var fantastisk, hun var veldig glad for det og hun kjente mange som trengte dem.

Trine forteller at hun fikk videreformidlet en gave fra en av de som mottok brystprotese.

– En nøkkelring laget av kuben, som det var skrevet Cuba på. De var så glade og takknemlige. Vi ble mottatt med stor ærbødighet. De spurte om vi var leger.

– Fikk du formidlet noe spesiell kunnskap rundt brystprotesene?

– Ja, jeg fikk vist dem hvordan de legges inn i BHen i lommer. Nå har ikke de slike BHer, men jeg sa de måtte få tak i et stykke stoff og sy fast på innsiden av BHen slik at de ikke skulle skli. For mange av dem ble det en aha-opplevelse.

Kvinnene var glad for brystprotesene. Til høyre ser vi en venninne av Carlota. Brystproteser er mangelvare på Cuba. En protese koster 1000 kr. pr. stykk.

Vanskelig for befolkningen

De ble godt mottatt på Cuba og Trine forteller at cubanerne er helt utrolig åpne og varme mennesker. Trinidad sentrum står på Unescos verdensarvliste, og byen er full av hus i kolonistil med brolagte gater og hestekjerrer. På grunn av varmen satt mange utenfor husene sine om kvelden og spilte brettspill.

– Hvordan vil du beskrive situasjonen på Cuba?

– Det er forskjell på folk på Cuba, det går et skarpt skille mellom de som har tilgang på dollar, og de som må leve på pesos. I tillegg har butikkene på Cuba spesialisert seg på å selge det de kommer over. Hvis de får inn store partier av enkeltvarer, selger de dem ut en av gangen. Får de for eksempel inn olivenolje, da selger de dette.

I tillegg er det det offentlige som eier hoteller og restauranter.
Myndighetene deler ut gratis ris, salt og sukker til befolkningen der for å holde dem i sjakk. Mette mennesker gjør ikke fullt så mye opprør.

– De siste årene har det åpnet seg litt for cubanere. De får nå lov å åpne sine private hjem, og leier ut soverom til turister, Casa particular. Eller de åpner restaurant  hjemme i stua si, Paladar. Men mye styres fortsatt av det offentlige.

Hun forteller at behovet for brystproteser er minst like stort som i Norge.

– Har dere planer om å reise ned med flere brystproteser?

– Vi har ingen umiddelbare planer om det, men om jeg får noen kontakter eller kjenner noen som kan formidle disse, kan det bli aktuelt. Men nå må vi først samle sammen flere proteser, avslutter Trine Nordli.

Basert på en artikkel skrevet for Livskvalitet av: Inger Eide Nordseth Foto: Øyvind Nordli

Copyright © 2019 Bandagistkjeden AS. All rights reserved.