Middallergi

Av Bandakjeden AS
Middtrekk

Cirka 14% av Norges befolkning har middallergi ifølge tall fra Astma- og Allergiforbundet. Det er viktig å iverksette tiltak når man har middallergi, både for å redusere plagene og å forhindre at allergien forverrer seg eller utvikler seg til astma.

https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/midd/

Hvilke symptomer gir middallergi?

Vanlige symptomer på middallergi er tett eller rennende nese - særlig om natten, allergiske øyereaksjoner, forverret atopisk eksem eller irritable slimhinner. Det er stor sammenheng mellom atopiske sykdommer og middallergi. Middallergi  kan i verste fall føre til astma. Middallergi er en helårsallergi med ulike symtomer. Mange er så  vant til plagene at de ikke tenker over at de faktisk kan være allergiske reaksjoner.

Det viktigste tiltaket ved middallergi er å redusere kontakten med midd! Det er ofte umulig å eliminere midd helt i en bolig.

Hva er midd?

Midd er en underklasse av edderkoppen og husstøvmidd er den mest kjente varianten. Midd gjør nytte for seg ved at den spiser døde hudceller som vi etterlater i sengen. Midd biter ikke og er helt ufarlig, men kan gi allergiske reaksjoner. Det er faktisk avføringen støvmidden etterlater seg som forårsaker den allergiske reaksjonen, ikke selve midden. En midd lever bare i om lag to måneder, men hunnen legger 20-30 egg av gangen, og formeringen kan derfor føre til masser av midd når innemiljøet gir gode betingelser for det.

middallergi

Hvordan kan man redusere kontakten med midd ?

Midden trives best i fuktig klima. Lav innendørs luftfuktighet ved hjelp av økt ventilasjon i vintermånendene vil derfor hjelpe. Videre kan man redusere støvmengden ved å fjerne tekstiler som tepper og teppegulv.

Midden trives best i fuktig og varmt klima og den spiser hudavfall. Sengen er derfor et perfekt sted å lage midd-reir. Det er jo i sengen  man oppholder seg mest i løpet av et døgn, og siden det er i sengen det er best grobunn for midd, bør man iverksette tiltak nettopp her. Midden dør ved 60 graders vask eller nedfrysing i ca. 8 timer (-15 til -20 ºC). Ved å fryse pute, dyne og madrass  har man i utagangspunktet en middfri seng. Det er derfor lurt å utnytte kuldeperiodene og gjøre nettopp dette.  Bank madrassen og rist dyne og pute for å bli kvitt middens avføring og eggene før du rer opp sengen igjen!

Videre er det viktig å ikke re opp sengen om morgenen, men brette dyna åpen slik at sengen blir tørr og kald så fort som mulig. Man bør videre riste pute og dyne ute når man skifter på sengen for å fjerne middavføring, egg og overflatemidd.

Poenget er altså å redusere kontakten med middens avføring - som jo er det som gir allergiske reaksjoner.

Bruk av middtrekk på pute, dyne og madrass blokkeres midden inne i sengetøyet. Midden forhindres i å komme til «matfatet» og dermed også å  legge igjen avføring som kan utløse allergiske reaksjoner hos oss. Ved en fysisk blokkering mellom oss og midden reduserer eller fjerner vi allergiske reaksjoner.

virkemåte midd

Ved bruk av middtrekk slipper man frysing/vasking av pute, dyne og madrass.  Trekkene ligger konstant på og vanlig sengetøy brukes utenpå. Har man overmadrass i sengen, er det kun denne madrassen man skal ha trekk til.

Refusjonsordning for middtrekk til barn under 16

MiteBlock middtrekk inngår i en refusjonsordning fra HELFO for barn under 16 år.  Det betyr at barn med dokumentert middallergi får refusjon etter fastsatte satser for middtrekk til pute og madrass.

MiteBlock middtrekk kan kjøpes hos bandagister og i nettbutikken https://www.banda.no/produkter/28cff8-middtrekk

Det er viktig å iverksette tiltak når man har middallergi, både for å redusere plagene og å forhindre at allergien forverrer seg eller utvikler seg til astma.

Copyright © 2019 Bandagistkjeden AS. All rights reserved.