Fottøy som forebygger og pleier

Av Bandakjeden AS
Joya sko fottøy

Velg fottøy som tar vare på føttene gir mange gode effekter som både forebygger og lindrer slitne føtter og plager knyttet til rygg, hofter og knær.

Når Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) og Verdens Helseorganisasjon (WHO) oppfordrer oss til å gå minst 10 000 skritt om dagen, er det avgjørende med riktig fottøy.

Det vet kameratene og eierne av Why Not, Otto R. Holmen og Erik R. Solheim, alt om. Barndomsvennene, som har jobbet med helsesko siden 2006, kan fortelle at av de mange skomerker som er å få kjøpt, er det langt færre som er bra for foten og helsa.

Startet i Vancouver

Etter siviløkonomiutdannelsen ved University of British Colombia i Vancouver, Canada, startet reisen for Otto R. Holmen og Erik. R Solheim da de valgte å importerte SOLE innleggsåler fra en canadier de møtte i Vancouver.

– Erfaringene vi fikk med å jobbe oss gjennom en studietid der vi møtte hardtarbeidende og ambisiøse mennesker, hjalp oss til å mestre den tøffe oppstarten vi opplevde da vi begynte å selge og distribuere innleggsåler. Det var en anstrengende og lærerik erfaring, som har resultert i at vi har utviklet oss videre og tatt inn nye merker som i langt større grad selger seg selv, sier Otto Holmen, daglig leder i Why Not.

Why Not utvikler seg

Etter noen år med salg og distribusjon av SOLE, oppdaget kameratene Fitflop. Fitflop var et nytt sandalmerke som ble lansert i 2008. Salget av Fitflop gikk over all forventning.

– Med gode tilbakemeldinger på komfort og avlasting, forstod vi raskt at dette var et område vi skulle engasjere oss mer i, sier Holmen.

I årene som fulgte lanserte Why Not stadig nye skomerker. Per dags dato har de inngått samarbeid med ni forskjellige skoprodusenter. De leverer sko og tekstiler til industri, forsvar og helsesegment.
 Til helsesegmentet selger de Joya, Fitflop og SOLE.

– Å få jobbe med helsesegmentet er veldig inspirerende, mest fordi produktene våre virker positivt på helse og trivsel. Med tanke på eldrebølgen og det faktum at omtrent annenhver nordmann sliter med rygg, knær og nakke, er det mange som trenger hjelp til å finne riktig fottøy, forklarer Holmen.

Samarbeid med Bandagistkjeden på fottøy

Bandagistene fyller en svært viktig rolle i helsebransjen, også når det gjelder fottøy.

– For at de tradisjonelle skobutikkene skal lykkes innenfor helsesegmentet, krever det medarbeidere med riktig kompetanse. Hos bandagistene er denne kompetansen allerede på plass, framhever Holmen.

Bandagistkjeden ser også viktigheten av å styrke sin posisjon som kompetanseledende innen helsesko. Som følge av dette har Why Not inngått et samarbeid med Bandagistkjeden og utarbeidet strategier for å lykkes med samarbeidet. 

Sko for helsa

De siste årene har Why Not arbeidet med de sveitsiske helseskoene fra Joya. En avansert sålekonstruksjon med ulike densiteter som er støpt i hverandre, gir følelsen av å gå barbeint i myk sand. Med sin unike støtdemping virker skoene forebyggende mot problemer med rygg, knær, hofter og andre slitasjeledd.

– Joya passer for alle fottyper og er spesielt godt egnet for de med rygg- og leddplager. Skoene er også velegnet for folk som går mye på harde gulv, sier Holmen.

Joya er blitt kåret til årets helsesko i Tyskland tre år på rad. De er også sertifisert og godkjent av AGR (Aktion Gesunder Rücken) som er en tysk, medisinsk stiftelse som jobber for bedre rygghelse. 

Såler og sandaler

Ved siden av Joya jobber Why Not også med Fitflop. Merket er engelsk og har fått mye oppmerksomhet for sitt gode design, men først og fremst har oppmerksomheten vært rettet mot de gode helseeffektene skoene gir.

– Fram til Fitflop lanserte sine versjoner av helsesko og -sandaler, var de tradisjonelle helseskoene noe man utelukkende brukte på jobb. Sko og sandaler fra Fitflop egner seg like godt til selskap som på jobb, sier Holmen.

Selv om sko er hovedfokus for Why Not, er SOLE innleggsåler fremdeles med i produktutvalget deres. Sålene skiller seg ut med sin ergonomiske passform som gir god støtte under fotbuen og rundt hælkappen. Etter et par dagers bruk vil sålene forme seg etter foten og gi god støtdemping og trykkavlastning, noe som gjør dem svært komfortable å bruke.

– Salget av SOLE utgjør i dag en svært liten del av vår totale omsetning. Men det er alltid ekstra moro hver gang det kommer inn en ny bestilling på SOLE. Dette har også nostalgiske årsaker for oss. Det var med SOLE innleggsåler vi startet, og vi lærte mye av utfordringene vi hadde med å bygge opp dette merket, sier han fornøyd.

Dette blogginnlegget bygger på en artikkel i Livskvalitet nr 1/2018 skrevet av Marte Nordahl. 

Otto R. Holmen

Otto R. Holmen

Sole såle

Det hele startet med SOLE sålen

Copyright © 2019 Bandagistkjeden AS. All rights reserved.