Er du godt skodd?

Av Bandakjeden AS

Helsesko, sko

Hos vår leverandør, det danske skomerket New Feet står komfort og ortopedi i sentrum. Resultatet er sko som kan endre hverdagen til folk med følsomme føtter og diabetikere.

- Føttene er som fundamentet til et hus. Om det er sprekker i grunnmuren, kan de forplante seg som skjevheter helt opp til pipa. Derfor er det viktig med gode sko. Og det gjelder for oss alle, ikke bare de som har problemer med føttene, sier Renate Røynestad.

Den blide sørlendingen har over 25 års erfaring som fotterapeut. Nå jobber hun med utvikling av sko til følsomme føtter, inkludert diabetespasienter.

Men til tross for at hun ikke lenger praktiserer som terapeut, holder hun fagkunnskapene ved like: - Alle buksene mine er tynnslitte på knærne, et problem alle som arbeider med føtter og fottøy kjenner til. Det er fordi jeg alltid sitter på kne for å sjekke at kundene får sko som sitter godt på føttene, forteller Røynestad.

Tar sko på ramme alvor

New Feet produserer sko som er spesielt tilpasset følsomme føtter. Selskapet er basert i Danmark, og blant de ansatte finner vi ortopediske håndskomakere, fotterapeuter og bandagister.

- Vi er litt nerdete når det kommer til føtter, sier hun med en latter, men endrer fort til en mer alvorlig tone: Men slik skal det jo også være. Sko er ramme alvor.

Gode sko gir bedre livskvalitet

Få av oss blir født med misdannelser på føttene. Men fotplager er allerede synlig hos åtte- til tiåringer. Og jo eldre vi blir, desto verre står det til med føttene våre. Liktorner, hard hud, sprukne hæler, inngrodde negler, skjeve stortær og hammertær er bare noen av de vanligste problemene.

Hos vår leverandør, det danske skomerket New Feet står komfort og ortopedi i sentrum. Resultatet er sko som kan endre hverdagen til folk med følsomme føtter og diabetikere.

- Plagene kan selvsagt komme fra skader og arv, men mange av problemene kommer fra for små, for smale eller for dårlig tilpassede sko. Dette gjelder ikke bare høye hæler, selv om de har mye å svare for. Et enda større problem er at folk ikke tar høyde for at føttene endrer seg og utvider seg når vi beveger oss. Når jeg møter kunder, spør jeg dem alltid om hvilken størrelse de bruker, og ofte er det tydelig at de bruker alt for små sko, sier fotterapeuten.

At klær gjør folk er en kjent sak. Men at sko kan ha samme effekten er det få som tenker på. Konstant smerte fra vonde føtter kan ha innvirkning på humør og livskvalitet.

- Har man det vondt, er det ikke lett å være positiv. Jeg kan dessverre ikke gjengi på originalspråket, men det er et kinesisk ordtak som beskriver dette godt: har du store problemer i livet ditt, skal du gå ut og kjøpe deg noen sko som er et par nummer for små. Da får du så vondt i føttene at problemene dine blir bagateller, siterer Røynestad.

Renate Røynestad, New Feet

Renate Røynestad, New Feet

Spesielt tilpasset diabetesfoten

Spesielt for diabetespasienter er gode sko en nødvendighet. Svingende blodsukker, nedsatt blodsirkulasjon og føleforstyrrelser gjør at diabetikere er ekstra utsatt for fotplager. Småskader på føttene som i første omgang ser uskyldige ut, kan føre til alvorlige komplikasjoner. Det gjør at diabetesføtter krever ekstra oppmerksomhet ved valg av fottøy.

- Gode og godt tilpassede sko, en god fastlege og regelmessig kontroll av føttene, kan både forebygge og redusere problemer, sier Røynestad.

Alle New Feets sko er derfor utviklet uten irriterende innvendige sømmer, med fokus på stabilitet og at de skal sitte godt på foten.

- Diabetesfoten stiller store krav til såle, balanse, passform, fasthet og komfort, i tillegg til et nesten ubegrenset antall variasjoner i lester og fasonger. Dette er krav som vi tar videre til våre andre modeller, som igjen gjør at alle som bruker våre sko får nyte godt av de strenge kvalitetskravene og komforten som disse gir, sier fotterapeuten.

Banda har kunnskapen

Gode sko kan gjøre en stor forskjell for følsomme føtter. Ifølge Røynestad er det kunnskap og tid som utgjør forskjellen.

- La oss glemme de fine, store ordene. Det som er viktig er at vi vet hvordan små grep kan bedre livskvaliteten. At vi tar tid til å ta problemer og vondter på alvor og at vi sprer kunnskapen videre, slik at kundene vet hva de skal se etter neste gang de kjøper sko. Vårt samarbeid med Banda er et godt eksempel på akkurat dette, sier Røynestad. Hun legger til: alle de ansatte hos Banda har bred fagkunnskap som de er stolte av å dele videre. Og de yter personlig service. Har du for eksempel hovne føtter, får du også en samtale om kompresjon og støttestrømper. De er ikke redde for å anbefale legekontakt om de tror det vil hjelpe deg. Har du veldig tørre føtter så snakker de om fotkremer, har føttene dine feilstillinger kan du prøve såler som hjelper eller de gir deg rett og slett gode råd om hvor du kan få mer hjelp. Det er denne kunnskapen og servicen som gjør at kundene vet at de kan stole på produktene fra Banda. Og vi er stolte av at New Feet er blant disse, sier Røynestad.

Dette blogginnlegget bygger på en artikkel i Livskvalitet nr 2/2016 skrevet av Trine K. Dabbadie. 
Copyright © 2019 Bandagistkjeden AS. All rights reserved.