Vikingene på tokt igjen – nå med salve

Av Bandakjeden AS
Vikingsalve

Når norske småbarn får skrubbsår er plaster med tegneseriefigurer ofte det eneste som kan stoppe tårene. På Island spør de heller etter Vikingsalve. Det har de god grunn til.

Få steder er så utsatt for vær, vind og ekstreme naturkrefter som vulkanøya Island. Men den er langt fra øde. Landskapet er omfavnet av et bugnende teppe av medisinske, helende og legende urter: et skattkammer som islendingene har voktet over og sanket omsorgsfullt siden de norske vikingene kom på 800-900 tallet.

Kunnskapen om de unike islandske plantene og egenskapene deres har blitt overført fra generasjon til generasjon så lenge sagaøya har vært befolket, og står fremdeles sentralt den dag i dag. På tross av at butikkene og apotekene har et like rikholdig utvalg som her hjemme, sanker de fleste islandske familier fremdeles urter som de bruker til alt fra mat og krydder til pleie og velvære.

Unike urter, sanket og tørket for hånd

Ásta Sýrusdóttir og familien er blant de mange islendingene som fører tradisjonen videre. Men de gjør det i langt større skala enn de fleste. Ásta er gründer og eier av selskapet Purity Herbs, som står bak en rekke naturlige helse- og velværeprodukter med islandske urter, inkludert Vikingsalven.

Hvert eneste år går, rir og kjører hun hundrevis av kilometer for å sanke ville urter over hele øya. Og familien er ofte med som hjelpere. Urtene høstes kun når de er på sitt aller beste.

– Klimaet gjør at planter vokser saktere her. De er mindre enn sine mer sørlige slektninger, og det gjør at de blir mer intense i både smak og virkestoffer. Kunnskap om urter og planter, og om når de er på sitt beste, er en stor del av kulturen vår. Jeg er glad for å kunne føre kunnskapen om urtene og de unike virkestoffene i dem videre til barna mine – og videre til kundene våre over hele verden, forteller Ásta.

Kan brukes mot det meste

Vikingsalven som lages av Ástas håndplukkede urter har tatt verden med storm. Den har kraftige antiseptiske egenskaper, og sies å kunne lindre alt fra kløende, tørr og irritert hud, til blåmerker, munnskjold, sprukne lepper, insektbitt, solbrenthet, frostskader og hemoroider. Den kan også brukes som sårsalve på brannsår, gnagsår, skrubbsår og forkjølelsessår.

Hos Banda-butikken i Hof i nordre Vestfold, flyr Vikingsalven nesten ut av hyllene. Og daglig leder Lene Jahren Bringsaker bruker den også selv.

– Vikingsalven er et fantastisk produkt som er veldig hyggelig å selge. Vi har mange kunder som bruker den, men vi ser også ofte at kunder som kommer inn i butikken med en annen salve i tankene, kjøper Vikingsalven i stedet. Og så er det jo veldig hyggelig å kunne tilby et helt naturlig produkt, som både fungerer og er uten stoffer som er skadelige for kroppen, sier Lene, og legger til:

– Vi har kunder som bruker den for å supplere eller erstatte kortisonholdige kremer og salver, og den kan ha god virkning på alt fra psoriasis og hemoroider til munnsår og kviser. Jeg har også noen gutter som spiller amerikansk fotball. De var med i EM i sommer og sliter med brannsår fra kunstgresset de spiller på. De holder nå på å teste Vikingsalven, og så langt ser vi veldig gode resultater, forteller hun.

Fra kjøkkenbenken til den store verden

Det er ikke bare i Hof at Vikingsalven er populær. Salven selges i Banda-butikker over hele landet, så vel som på nettsiden banda.no, og den har trofaste tilhengere fra nord til sør.

– Norge er det største markedet vårt, noe jeg er veldig takknemlig for, forteller Ásta på telefon fra Island. Hun skal snart ut og høste brennesler, men tar seg tid til et tilbakeblikk på den utrolige reisen hun tok fatt på for 26 år siden.

–  Det hele begynte da jeg og den belgiske eksmannen min bodde på østsiden av Island. Han ble fascinert av de lokale islandske plantene og urtene, og sammen begynte vi å eksperimentere med nye måter å bruke dem på. Vi lagde salver og kremer fra bunnen med bare naturlige ingredienser, som vi blandet og mikset hjemme på kjøkkenet.

Ásta Sýrusdóttir og familen står bak firmaet Purity Herbs på Island

Ble selv overrasket over resultatene

Ásta og familien testet produktene på seg selv og ble forbløffet over resultatene. Med foreldrenes tillatelse fikk også en liten gutt, som var svært plaget av eksem, prøve en av de hjemmelagde salvene.
– Det var nesten ikke til å tro. Huden hans ble helt forandret, nesten over natten. Moren hans ville kjøpe salven, men vi synes det var litt rart å skulle selge den. Vi lagde den bare hjemme på kjøkkenet, jo, utbryter Ásta.

Men det varte ikke lenge. Kort tid etter fikk de en telefon fra guttens bestefar. Han var tilfeldigvis innehaver av et apotek og tilbød dem å fortsette eksperimentene med naturlige urteremedier derfra. Produksjonen fikk fart på seg, og det samme gjorde etterspørselen.

– Vi ble kontaktet fra folk over hele Island som ville selge salvene våre, og etter hvert også fra hele verden. Det var et eventyr, forteller Ásta.

For hester – og alle andre

Den populære Vikingsalven er et resultat av en henvendelse fra en svensk rideskole. De hadde noen islandshester som utviklet sår og andre problemer på grunn av endringene i klima, og lurte på om Purity Herbs kunne hjelpe dem.

–  Det kunne vi selvsagt. Vi utviklet en naturlig salve basert på urter og planter som hestene ville vært omringet av i sitt naturlige habitat. Salven løste problemene hos hestene, men det viste seg raskt at den også fungerte for tobente. Dersom de som behandlet hestene hadde sår i håndflatene, leget de langt raskere. Det samme gjaldt for blåmerker, irritasjoner og en rekke andre plager. Da innså vi at Vikingsalven var noe unikt for alle, uansett om de har fire eller to ben, forteller Ásta.

Vikingsalven selges nå i alle Banda-butikker i Norge, og er også tilgjengelig i nettbutikken på banda.no.

Dette blogginnlegget bygger på en artikkel i Livskvalitet nr 2/2018 skrevet av Trine K. Dabbadie. 

Copyright © 2019 Bandagistkjeden AS. All rights reserved.