Inkontinens - Livskvalitet i fokus

Av Bandakjeden AS

Utviklingen av inkontinensprodukter har bidratt til å gjøre hverdagen enklere for de som har inkontinens, flere kan bli boende hjemme og flere kan stå i jobb og leve et aktivt liv.

Å ikke kunne holde tett er et problem som øker med alderen, og som har eksistert til alle tider. Likevel er det først de siste 40 – 50 årene at effektive hjelpemidler har blitt produsert.

De første inkontinensproduktene skulle beskytte sengene. I dag er produktene tilpasset ulike grader av inkontinens, de er høyteknologiske og fremfor alt behagelige og trygge for de som bruker dem.

Diskret Buksebleier Tena

Diskret buksebleier skjules lett under klær.

Tilgjengelighet

Inkontinens er egentlig historien om tilgjengelighet og nedbryting av tabuer.

I begynnelsen av 1980-tallet ble blåreseptordningen innført på inkontinensprodukter. Et argument var å unngå at eldre behøvde å komme på sykehjem bare fordi de hadde inkontinens. Flere skulle kunne få bo hjemme og privatpersoner fikk nå som i dag muligheten til å skaffe seg produkter hos bandagister og apotek.

Fra å ha hatt et sortiment med kun to produkter finnes det i dag mange ulike varianter og størrelser tilpasset ulik grad av inkontinens, kroppsstørrelse og personlig preferanse.

Produktene forbedres hele tiden i samarbeid med helsepersonell og brukere – med mål om å gi brukerne en bedre hverdag.

Livskvalitet - et nøkkelord

For mange er de beskyttelsene som finnes i dag helt avgjørende for at man skal fungere i dagliglivet, om man skal kunne gå på jobb eller gjøre sosiale aktiviteter. Fortsatt er det mange som opplever inkontinens uten å snakke om det, verken med legen eller sine nærmeste. Mange finner fortsatt egne løsninger på problemet enten ved å bruke toalettpapir, servietter eller plastposer, og disse opplever redusert livskvalitet.

Heldigvis har økt kunnskap, markedskommunikasjon, tilgjengelighet og åpenhet bidratt til at flere bruker tilpassede inkontinensprodukter for å kunne opprettholde verdigheten og leve et aktivt liv.

Bleiens historie

1960 Kronikerbleien

Det første ordentlige inkontinensproduktet ble lansert i begynnelsen av 1960-tallet, og ble brukt av pasienter på alders- og sykehjem. Dette produktet skulle først og fremst beskytte sengene. Mölnlyckes variant, «Kronikerbleien», var et enkelt rektangulær produkt laget i cellestoff.

1970 Maxi-bleien

Neste steg i utviklingen av inkontinensprodukter ble å erstatte cellestoff med masse, noe som ga bedre absorpsjon.

Dette var inspirert av barnebleiens utvikling.
Det var et ganske enkelt, rektangulært produkt som ble festet med en plastsnipp. Produktet ble veldig populært, men da den kunne forårsake hudirritasjoner ble den utbedret med en plastbakside og fikseringstruse. Dette var også helt på linje med de mest moderne barnebleiene.

1978  T-form

Neste revolusjonerende produkt kom i 1978 med lanseringen av verdens første anatomiske inkontinensprodukt. T-form fulgte kroppens form og var et unikt produkt.

1984 Første lettinkontinensprodukt

Med Super Absorbenter i kjernen av produktet kunne man nå produsere tynnere produkter og samtidig beholde eller forbedre absorpsjonen.

Dette ga økt diskresjon, komfort og bevegelighet. På denne tiden startet man også med produkter som var beregnet på lettere lekkasjer.

1998 Buksebleie

Disse fikk egenskapene til vanlig undertøy og var enkle å ta av og på. Med kroppsnær passform ga de god sikkerhet og trygget brukeren.

2000 Alt-i-ett beskyttelse

Bleier med belteløsning var en unik innovasjon som fortsatt i dag er ergonomisk i bruk for helsepersonell i stellesituasjoner, og som i tillegg gir bedre komfort for brukeren.

2003 Innlegg for menn

På denne tiden kom det egne innlegg som var utformet for mannens anatomi.

Disse var med på å gi menn mer verdighet og komfort ved håndtering av urinlekkasjer. Teknologien i produktene bidrar til at lukt og fukt absorberes raskt inn i produktet.

2005 - 2019 Buksebleier tilpasset kvinner og menn

De siste årene har det kommet stadige forbedringer på eksisterende produkter, og innen buksebleie-segmentet har det kommet egne produkter for kvinner og menn: feminine og maskuline.

Disse er myke og tekstillignende bleietruser som ligner mer på undertøy.

Se mer av utvalget som er på markedet i dag på banda.no.

Copyright © 2019 Bandagistkjeden AS. All rights reserved.