Alle bør bruke reisestrømper

Av Bandakjeden AS

ReisestrømperLengre flyturer kan være hardt for sirkulasjonen. Vi anbefaler at følger rådene nedenfor for den beste beskyttelsen mot hovne og verkende bein, samtidig som du reduserer risikoen for blodpropp.

Vi reiser stadig mer og lengre når vi skal på ferie og i jobb. Det betyr ofte lange flyreiser og mye stillesitting, noe som er krevende for kropp og blodsirkulasjon.

Når du står og beveger deg, vil presset fra føttene mot underlaget, samt bevegelser i legg- og lårmusklene, presse blodet videre og tilbake til hjertet. Når du sitter lenge opphører dette presset og blodgjennomstrømmingen blir dårligere

Alle bør bruke reisestrømper

Det finnes en rekke ulike støtte- og reisestrømper på markedet. Det er stor forskjell på dem. Da er det viktig å vite hvilken som er best for deg.

Visse grupper kan ha økt risiko for blodpropp, som diabetikere, p-pillebrukere, gravide, overvektige, røykere og andre. Alle burde bruke reisestrømper, også unge og friske mennesker, på flyreiser av lengre varighet enn fire timer, noen grupper har også økt risiko for blodpropp, som diabetikere, p-pillebrukere, gravide, overvektige, røykere og andre.

Her skal strømpen trykke

Strømpenes hovedfunksjon er at de skal understøtte og presse blodet fra ankelen og oppover. Det skal presse fra det smaleste og opp. All medisinsk kompresjon blir målt fra ankelen, og det er dette trykket som gir den medisinske kompresjonen. På lange flyreiser anbefaler vi alle å bruke kompresjonsklasse en. De som har åreknuter eller har problemer med blodsirkulasjonen bør bruke klasse to.

Ikke mål etter skostørrelse

Å bruke skostørrelsen som måleenhet når du skal kjøpe reisestrømper, er som å gå etter hattemålet når du skal kjøpe dress. Det er omkring ankelen du skal gi kompresjon. Ikke på fotbladet.

Kjøp kvalitet

Du finner såkalte flystrømper, reisestrømper og kompresjonsstrømper i mange butikker og på nett. En huskeregel er at kvalitet og funksjon ofte henger sammen med pris. Og at tilpassing og kunnskap er viktig.

Ansatte i Banda-butikkene er helsepersonell, og kan hjelpe deg med å ta mål slik at du finner den kompresjonsstrømpen som gir deg støtten du trenger. Det er verdt å investere i en god strømpe, selv om du ikke reiser ofte.

Dette blogginnlegget bygger på en artikkel i Livskvalitet nr 1/2017 skrevet av Trine K. Dabbadie. 

Copyright © 2019 Bandagistkjeden AS. All rights reserved.