Kompresjonsstrømper fungerer ikke i skuffen

Av Bandakjeden AS
Kompresjons strømper

Stadig flere kommer innom Banda-butikken Helsevekst Medikal i Drammen for å få ta mål til perfekt tilpassede kompresjonsstrømper hos daglig leder Kjersti Solvoll Jølberg. "Vi har merket større etterspørsel etter kompresjonsstrømper de siste årene.

Sliten i beina etter en lang dag? Har du åreknuter? Er du gravid? Blir du ofte hoven i føttene, anklene og leggene? Da bør du ta kompresjonsstrømpene fatt!

Omlag halvparten av voksne menn og kvinner i vår del av verden opplever smerter, ubehag eller uro i bena på grunn av åreknuter, dårlig blodsirkulasjon eller venøse plager. Dette viser forskning fra en rekke studier og undersøkelser. Men heldigvis finnes det en enkel måte å redusere og forebygge smertene på: riktig kompresjon på rett sted.

Kvalitet på kompresjonsstrømpene er nøkkelen

Kompresjonsstrømper finnes i utallige variasjoner og utførelser, fra spesialtilpassede medisinske kompresjonshjelpemidler til elegante strømpebukser med kompresjon og Swarovski-krystaller. Alle er tilpasset ulike behov og bruksområder, og det finnes ingen «universalstrømpe». Derfor fører Banda mer enn 20 varianter i ulike utførelser, lengder, tykkelser, farger og kompresjonsgrad, fra nøye utvalgte leverandører.

– Alle kan få positive effekter av kompresjon, men kvalitet er alfa og omega, uansett om det gjelder sportskompresjon, reisestrømper eller medisinsk kompresjon. Velger du feil strømpe, feil kompresjonsgrad eller feil størrelse, kan du risikere å forverre problemene dine, eller at du ikke får noen effekt i det hele tatt. Derfor har vi samlet noen av de beste leverandørene og personale med helsefaglig bakgrunn i Banda-kjeden, slik at du kan få hjelp til å finne riktig strømpe til ditt behov, sier Markus Løveid, som er daglig leder i Banda.

Lindrer og forebygger på jobb og shopping

Fordelene med medisinsk kompresjon er veldokumentert og reisestrømper med kompresjon er nå nesten å regne som obligatorisk ved lange flyreiser. Sports- og treningsbransjen har også arbeidet hardt for å etablere kompresjonsklær som naturlig bekledning på treningssentre og joggeturer. Likevel er det fremdeles mange feilaktige myter om kompresjonsstrømper og hvem som bør bruke dem.

– Det er en stor misforståelse at kompresjonsstrømper bare er for de som har alvorlige sykdommer eller skal på lange flyturer. Faktisk vil de fleste av oss kjenne forskjellen som en kompresjonsstrømpe vil gi etter en lang dag på jobb, etter en skikkelig innsats på dansegulvet eller lang dag på shopping eller på storbyferie, forteller sykepleier Lise Baklid hos Essity og Jobst, som er en av Bandas utvalgte leverandører av støtte-, reise- og kompresjonsstrømper.

Bruk over tid for best effekt

Vibeke Karlsrud Martinsen er også sykepleier og jobber for medi norway og mediven. De er også en av Bandas få utvalgte leverandører av blant annet reise- og kompresjonsstrømper. Hun erenig i at flere burde bruke strømper med kompresjon.

– Omkring 300 millioner mennesker verden rundt sliter med venøse lidelser. Dette kan forebygges og behandles med kompresjon. I mine øyne vil de fleste mennesker ha glede av kompresjon helt eller delvis i løpet av livet for å forebygge. Forebygging er mye enklere enn å behandle! Mennesker som har større risiko for venesykdom er de som har en jobb hvor de står, sitter eller går mye over tid, ved overvekt, arv og ikke minst gravide. Under svangerskap bør man bruke kompresjon fra første stund til cirka tre måneder etter fødsel. Slik forebygger du eventuelle plager senere i livet. Og det beste er at utvalget av kompresjon er så stort at det finnes noe for enhver smak, forteller Karlsrud Martinsen.

Vibeke Karlsrud Martinsen er utdannet sykepleier og jobber nå for medi norway.

Vibeke Karlsrud Martinsen er utdannet sykepleier og jobber nå for medi norway.

Riktig strømpe til riktig ben

En feil som mange gjør er å kjøpe kompresjonsstrømper basert på skostørrelse. En annen feil er å kjøpe strømper i feil lengde, feil tykkelse eller å bruke strømper som er kjøpt for å passe til andre enn deg selv.

– Det er dessverre mange som kjøper strømper som kun er tilpasset skostørrelsen. Lengden på foten din sier jo ingenting om hvordan beina dine er, eller hvilken omkrets du har rundt leggene. For selv om to personer har samme skostørrelse, har de jo ikke identiske bein. For at du skal få effekt må strømpen ha en gradert kompresjon som gir riktig trykk, og være tilpasset dine mål. Det får du hjelp med hos bandagisten din, oppfordrer Lise Baklid i Essity.

Både Karlsrud Martinsen og Baklid opplever stadig at selv helsepersonell går seg vill i de ulike typene kompresjonshjelpemidler.

– Det er forståelig at det lett å gå seg vill i det store utvalget, men hovedregelen er at man skal velge de strømpene som er lange nok til å dekke der problemet sitter. Har du for eksempel åreknuter ved anklene eller tyngdefornemmelser i føttene, holder det kanskje med en knestrømpe. Men, har du hatt en blodpropp eller har åreknuter på lårene eller lengre opp, er en lårlang strømpe eller en strømpebukse kanskje det beste for deg, konstaterer Vibeke Karlsrud Martinsen.

Få kompresjonsstrømper på!

Mange som forteller om dårlige opplevelser med kompresjonsstrømper sier at det er vanskelig å få dem av og på. Det har derimot både Essity og medi Norway gode løsninger på.

– Vi ser ofte at de som kjøper hjelpemidler som strømpehansker og eller strømpeav- og påtrekkere ofte får mer glede av strømpene sine. Dette er fordi de da blir enklere å ta i bruk, og dermed ender de ikke bakerst i skuffen etter én gangs bruk, forteller Karlsrud Martinsen.

Det er et poeng også Lise Baklid hos Essity er enig i.
– Kompresjonsstrømper fungerer ikke når de ligger i skuffen. De må brukes!

Dette blogginnlegget bygger på en artikkel i Livskvalitet nr 2/2018 skrevet av Trine K. Dabbadie. 

Lise Baklid jobber for Essity

Copyright © 2019 Bandagistkjeden AS. All rights reserved.