Manuka-honning i behandling av sår og irritert hud rundt stomien

Av Bandakjeden AS

Nektar fra Manuka-blomsten gir en helt spesiell type honning som i århundrer har vært brukt i sårbehandling. Den inneholder et stoff som heter Methylglyoxal (MGO) som sammen med andre stoffer i honningen gir en sterk antibakteriell virkning. I tillegg viser det seg også at den forebygger både inflammasjoner og infeksjoner, samt at den virker forebyggende og tilhelende på sår og irritert hud.

Antibiotikaresistens er økende

I en tid hvor antibiotokaresistens er økende, er det spennende å se at manuka-honningen har kommet tilbake i mye større grad i sårbehandlingen og gitt gode resultater uten overdreven bruk av antibiotika.

Det viser seg at unødig bruk av antibiotika øker forekomsten av resistente bakterier. Helsedirektoratet har derfor laget retningslinjer der de har som mål å redusere bruken av antibiotika med 30 % innen 2020.

Det er ikke til å stikke under en stol at mange stomiopererte ofte kan ha problemer med sår og irritert hud rundt stomien, sier stomisykepleier og sårsykepleier Brynhild Forbord.

Brynhild Forbord

Stomisykepleier og sårsykepleier Brynhild Forbord.

Stomiprodukter med manuka-honning lansert

Våren 2018 ble det introdusert stomiprodukter med manuka-honning i Norge. Dette første årets erfaringer med produktene er at de gir gode resultater til mange som har slitt og hatt problemer med sårhet rundt stomien. I tillegg til manuka-honningen er stomiplatene basert på kun naturlige ingredienser som er hudvennlige.

Stomiproduktene kalles for Aurum, som betyr gull. Dette har sin opprinnelse i at manuka-honningen kalles for «New Zealands gull.» Aurum-produktene selges hos alle bandagister i Norge og på www.banda.no/reseptvarer.

Dette blogginnlegget bygger på en artikkel i Livskvalitet nr 2/2019 skrevet av Welland. 

Copyright © 2019 Bandagistkjeden AS. All rights reserved.